Over de Hartjeshoorn

Beluister het hartje van je kindje!
Deze houten luisterhoorn heet officieel ‘foetale stethoscoop’. Het lijkt een eenvoudig instrument, maar je kunt er iets heel bijzonders mee: het hartje van jouw kindje beluisteren.

Hoe ging dat vroeger?
Eeuwenlang was het voor artsen heel normaal om hun oor tegen de blote borst van hun patiënten te drukken. Het was dé manier om bijvoorbeeld een longaandoening vast te stellen. Deze ‘luisterdiagnose’ ging niet altijd even makkelijk. En voor de patiënten zelf was het natuurlijk ook geen pretje.

De ontdekking van de stethoscoop…
De grote ommekeer kwam in 1816, toen de Franse arts René Laënnec twee jongetjes zag spelen bij een holle boomstam. De ene kraste aan één kant van de stam, de andere stond aan de andere kant te luisteren. Laënnec, nieuwsgierig, besloot mee te doen. Het krassen bleek heel duidelijk te horen: het geluid werd versterkt door de holle stam. Geïnspireerd door het boomstamspel probeerde Laënnec met een papieren koker de ademhaling van een longpatiënt te beluisteren. Het instrument werkte! Laënnec maakte er een van hout en noemde die stethoscoop, naar het Griekse stéthos (borst) en skopé (onderzoek).

…en de hartjeshoorn!
Het was de Franse gynaecoloog Adolphe Pinard die in 1934 een versie bedacht waarmee hij naar het hartje van een ongeboren baby kon luisteren: de foetale stethoscoop was geboren.

Adviesverkoopprijs: € 9,99

Verkooplocaties

Verspreid over het hele land kunt u onze Hartjeshoorn producten al in de winkel zien liggen. Op de kaart aan de linkerkant ziet u onze verkooplocaties. Wilt u ook Hartjeshoorn verkopen? Neem dan contact met ons op.